PREZENTARE LOCALA
PREZENTARE GENERALA
Comuna Varbilau este situata in zona colinara de nord a judetului Prahova si este dispusa pe vaile raurilor Varbilau si Slanic, pe drumul judetean DJ 102B-DJ102G Ploiesti - Slanic, la 36 km departare de orasul Ploiesti si la 6 km de orasul Slanic. In paralel cu acest drum se desfasoara linia CF Ploiesti - Slanic, cu statii CF in satele Cotofenesti, Poiana Varbilau si Varbilau.
Suprafata comunei masoara 4.206 ha, din care 1.984 ha reprezinta suprafata agricola, iar intravilanul ocupa 161 ha, grupat in 14 trupuri, majoritatea aflate de-a lungul principalelor cai de comunicatie.
Comuna are urmatoarele vecinatati:
- la nord-vest: comuna Alunis,
- la nord: comuna Stefesti si orasul Slanic,
- la est: comuna Magurele, comuna Teisani si comuna Gura Vitioarei,
- la sud: comuna Dumbravesti,
- la vest: comuna Valcanesti si comuna Cosminele.
Principalul curs de apa care strabate teritoriul este raul Varbilau. Raul Varbilau izvoraste din muntii Rodila Mare, trece prin comuna Stefesti si prin satele Livadea, Varbilau, Poiana Varbilau si Malaiesti si apoi se varsa in raul Teleajen. Se caracterizeaza printr-un curs permanent, cu debit minim de 3 l/s si este alimentat in principal de izvoare de panta si de precipitatii. Este afectat de viituri cauzate de ploile abundente care se inregistreaza in special primavara si toamna, dar si de ploile torentiale din timpul verii. Pinza de apa freatica de pe raza comunei se gaseste la diferite adancimi si functie de departarea fata de albia raului. Nivelul apei se intalneste la circa 1-4 m, in zona de lunca si de circa 4-10 m, in zona terasei inferioare.
Asezarea geografica a comunei determina o clima continentala , dar cu modificarile specifice locului si anume: ierni blande, veri nu prea calduroase, toamne lungi, ceea ce favorizeaza dezvoltarea pomiculturii si agriculturii.
Plaiurile sunt acoperite cu paduri de stejar. In asociatie cu stejarul mai traiesc:
- ulmul,
- frasinul,
- carpenul,
- artarul,
- teiul,
- mesteacanul,
- paltinul
- fagul.